PROF. DR. GÖKHAN HOTAMIŞLIGİL



Araştırma Alanları:
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Diyabet, Şişmanlık, Atheroskleroz
Mekanizmaya Dayalı Kimyasal ve Biyolojik İlaçlar









Gökhan HOTAMIŞLIGİL, 24 Haziran 1962 tarihinde doğmuştur. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nden mezun olduktan sonra ABD’ye giderek tıp eğitimine devam etmiştir. Yüksek lisans ile doktora eğitimini 1994 yılında tamamladıktan sonra 2003 yılında Harvard Üniversitesi’ nden profesör unvanını almıştır.

Prof. Dr. Gökhan HOTAMIŞLIGİL' in yaygın ve karmaşık hastalıkların genetik mekanizmaları ve yeni tedavi yöntemleri üzerine odaklanan çalışmaları “immunometabolism” sahasını açmış, yeni hormon molekülleri ve moleküler mekanizmalarını, endoplazmik retikulumun vücut metabolik fonksiyonları üzerindeki etkilerini, şişmanlık ve diyabetteki rolünü ortaya çıkartmıştır. Prof. Dr. HOTAMIŞLIGİL'in buluşları çok sayıda ilaç geliştirme programının temelini oluşturmaktadır ve 150' nin üzerinde makale, 25.000'in üzerinde atıf, 10'dan fazla patent ile sonuçlanmıştır. 

Prof. Dr. HOTAMIŞLIGİL, Markey, Pew, Sandler, ADA, NIH ve Harvard Üniversitesinden çok sayıda ödüle layık bulunmuş, 2013 yılında Vehbi Koç Ödülü, 2004 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü ve TÜBA üyeliğine de seçilmiştir. Amerikan Diyabet Vakfının olağanüstü bilimsel başarı ödülünü, Uluslararası Obezite Vakfının Wertheimer ve Columbia Üniversitesinin Naomie Berrie ödüllerinide kazanmış ve aralarında Kroc, Havel, Charles Hollenberg Memorial, McGarry Memorial ve Laguna Madalyasının bulunduğu 300'den fazla TM uluslararası konferans vermiştir. Cell Metabolism, Science , JCI, EMBO Molecular Medicine, Diabetes, JLR, JMM, Turkish Journal of Biochemistry ve Medicine dergilerinin editörleri arasında olan Prof. Dr. HOTAMIŞLIGİL, JDRF, Syndexa ve Lipomics şirketlerinin bilimsel kurul üyeliklerini, Harvard-Pfizer ortaklığının yönetim kurulu üyeliğini, Harvard Katalist, Atama, Promosyon, Zihinsel Sermaye ve Çıkar Çatışması kurulları üyeliklerini, NY Bilimler Akademisi, Blavatnik, Kadir Has, Sedat Simavi Ödülleri Jüri üyeliklerini yürütmektedir. TASSA ve Boston Türk Biyoloji gurubunda Türk bilim insanları ile çalışmalar yapan ve çok sayıda bilim insanı yetiştiren Prof. Dr. HOTAMIŞLIGİL, Amerikan-Türk camiası tarafından Altın Türk ve Toplum Lideri olarak ödüllendirilmiştir.

Prof. Dr. Gökhan HOTAMIŞLIGİL, 2005 yılından itibaren Harvard Üniversitesi Genetik ve Karmaşık Hastalıklar Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktadır. Şişmanlık, tip 2 diyabet ve metabolik sendromun moleküler mekanizmaları üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Prof. Dr. Gökhan HOTAMIŞLIGİL ve ekibi diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkları durdurabilecek “lipokin” adlı bir hormon keşfetti. Önce ‘JNK’ adını verdiği şişmanlık genini buldu. Ardından besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldıran STAMP2 genini 2007 yılında buldu. Bu çalışmaları ile Amerikan Diyabet Vakfı’ nın Olağanüstü Bilimsel Başarı Ödülü’nü alan ilk Türk oldu.

Pek çok hastalığa vücutta artan yağ dokusunun neden olduğunu da keşfeden Prof. Dr. HOTAMIŞLIGİL, kobay hayvanlar üzerinde denediği ilaçla ilgili umut verici sonuçlara ulaştı.


Prof. Dr. Gökhan HOTAMIŞLIGİL, Ocak 2013’ten bu yana Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Aynı zamanda TÜBA Asil Üyeliği ve Amerikan Obezite Vakfı Asil Üyeliği görevlerini de sürdürmektedir.







KAYNAKLAR:
1) http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files//ytbik/BiyografiKitapcigiPart-3.pdf
2) http://www.biyografi.info/kisi/gokhan-hotamisligil



Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜZYILIN BEYİN CERRAHI

SAFİYE HÜSEYİN ELBİ